In Nederland heeft iedereen de plicht om een zorgverzekering af te sluiten. Doordat iedereen bijdraagt aan de zorgkosten, kunnen we de zorg voor iedereen toegankelijk en betaalbaar houden. Voor veel mensen is de maandelijkse zorgpremie een grote kostenpost. Vandaar dat zorgverzekeraars je aan het eind van het jaar de kans geven om over te stappen naar een andere partij. Door even te kijken waar jij de beste deal kunt afsluiten, kun je vaak al heel snel veel geld per maand besparen. Weet jij echter niet precies hoe je een zorgverzekering samenstelt, dan helpen wij je graag een handje. Wij laten je zien wat je in het achterhoofd moet houden wanneer je een verzekering wilt samenstellen die biedt wat jij nodig hebt, maar waarvan de zorgpremie niet de pan uitrijst. 

 

Een passende basisverzekering

Misschien denk je: wat valt er te kiezen aan een verplichte verzekering? Het antwoord: meer dan je denkt! De zorgverzekering bestaat namelijk uit diverse onderdelen en zelfs bij het verplichte onderdeel heb je nog meerdere keuzes. Dit heeft te maken met de niet-gecontracteerde zorg. Dit is zorg die je kunt afnemen bij partijen waar je zorgverzekeraar geen contract mee heeft afgesloten. Bij de basisverzekering wordt doorgaans tot maximaal 70% van deze kosten vergoed. Heb je echter veel van deze zorg nodig, dan is het handig om je basisverzekering uit te breiden. Je kunt een optie kiezen waardoor je tot 100% van de gemaakte kosten vergoed krijgt. Hierdoor weet jij precies waar je aan toe bent en kom je dus niet voor verrassingen te staan op het moment dat je zorg afgenomen hebt. Kijk daarom even welke basisverzekering passend bij jou is. 

 

Je polis uitbreiden met aanvullende verzekeringen  

Het tweede deel van je zorgverzekering bestaat uit de aanvullende verzekeringen. Deze zijn niet verplicht, maar ze zijn zeker de moeite waard. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een tandartsverzekering. Deze zorg is heel goed planbaar en wanneer je nu al weet dat je volgend jaar een intensieve behandeling moet ondergaan, loont het om een extra verzekering toe te voegen aan je zorgpakket. Heb je nu al een tandartsverzekering, maar heb je nooit iets bij de tandarts? Dan kun je overwegen om dit pakket van de hand te doen, waarom zou je immers betalen voor iets dat je nooit gebruikt? Heb je andere zorg nodig die niet vergoed wordt? Kijk dan even of je hier aanvullende verzekeringen voor kunt afsluiten. Vaak is het veel voordeliger om een aanvullende verzekering te nemen dan om zelf alle kosten te moeten dekken. 

 

Extra mogelijkheden om te besparen 

Is je nieuwe premie nog altijd aan de hoge kant? Dan kun je kijken of je je premie ook in een keer kunt betalen in plaats van maandelijks. Dat levert vaak een mooie korting op. Ook kun je je eigen risico verhogen, maar doe dit alleen als je genoeg op je spaarrekening hebt staan. Tot slot kun je ook nog (extra) zorgtoeslag aanvragen. Dat betekent dat je iedere maand een toelage krijgt om de zorgkosten te dekken.